Sirje Petersen avab ühiskonnateaduste instituudis maalinäituse

Kolmapäeval, 13. detsembril kell 15.00 avab maalikunstnik Sirje Petersen näituse “Eile-täna-homme”, kus endise sünnitusmaja ja meie nüüdse ülikooli õppehoone seintel on 18 õlimaali Peterseni erinevatest loomeperioodidest alates 2008. aastast.

Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi avalikus ruumis liiguvad tudengid, õppejõud ja külalised. Petersen võttis mõned nädalad aega mõtlemiseks, missugune võiks olla näitus niivõrd erilise  atmosfääriga majas. «Nii mina ise kui ka minu lapsed on selles majas sündinud, ja see on minu jaoks tähenduslikult eile,» kirjeldas ta. «Täna tegeletakse selles majas tarkuse ja õpetuse jagamisega noortele ning on kindel, et see töö jätkub siin ka homme

Petersen lisas, et instituudi ruumide näol on tegemist pisut erandliku näituse korraldusega, sest distants seinast, kuhu maal riputada, on kolm meetrit, mis ei jäta vaatajale just palju tagasiastumise ja kaugemalt vaatlemise ruumi. Seega tuli tal suhestuda eri ruumiosadega ja leida just need teosed, mis võiksid sobituda nii sõnumina kui ka formaadilt ja koloriidilt.

Ühiskonnateaduste instituudi juhataja Margit Keller ütles, et instituudil on näitusest palju rõõmu, mis ühtpidi on seotud konkreetselt Sirje Peterseni loominguga, mille värvid ja kujutatud inimesed kutsuvad kaasa mõtlema. «Neile võib näiteks pakkuda erinevaid, ka humoorikaid tõlgendusi vastavalt selle, millises koridori osas või kelle ukse taga nad asuvad. Teisalt avastame me oma töökeskkonda värskel moel. See hakkab kunstiga suhestudes hoopis teistmoodi kõnelema,» ütles ta. «Oma tavalises rutiinses ruumis tekib uutmoodi visuaalne ja kehaline kogemus – mida me oleme näitusepinnana tajunud ka varem, aga siiski üsna harva. See võiks olla inspireeriv ja ma usun, et me hakkame näitusi hoopis sagedamini korraldama.»

Kogu Peterseni looming on tugevalt seotud emotsioonide ja mälestustega nii eilsest kui ka tänasest, mis saavad kokku lõuendil juba homme. «Minu puhul kehtib reegel, et kõik ei ole seletatav ja kõike ei peagi ära seletama, vaatajale peab alati jääma võimalus kujutavat teost tõlgendada oma seisukohast lähtuvalt,» räägib Petersen.

Sirje Peterseni kunstnikutee sai alguse 1980. aastal.  Vabakunstniku vabadust pole tal kunagi olnud, Petersen on töötanud kogu aeg õpetaja ja õppejõuna erinevates õppeasutustes. Praegu töötab ta osalise ajaga maalikunsti dotsendina Tartu Kõrgemas Kunstikoolis.

Tema viimane suurem isikunäitus koosnes 12 suureformaadilisest maalist TKK galeriis Noorus koos Per William Peterseni loominguga.

Lisainfo:

Sirje Petersen
55666205

www.sirje.com